Забезпечення прав і безпеки засуджених під час пандемії COVID 19

Автор(и)

  • Михайло Васильович Романов Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0001-8236-5780

DOI:

https://doi.org/10.21564/2311-9640.2021.15.231331

Ключові слова:

коронавірус серед засуджених, карантин в кримінально-виконавчих установах, захист засуджених від COVID-19, лікування засуджених від COVID-19, безпека засуджених

Анотація

Стаття присвячена розгляду питання про забезпечення прав і безпеки засуджених під час пандемії COVID 19. Досліджені проблеми діяльності кримінально-виконавчих установ, пов’язані з забезпеченням санітарно-епідеміологічного благополуччя засуджених, створення належних гігієнічних умов тримання в установах виконання покарань. Наведені окремі результати проведеного анонімного опитування засуджених, які дають змогу дійти висновку, що Державна кримінально-виконавча служба не здатна впровадити необхідні карантинні заходи, а також не здатна забезпечити належне медичне обслуговування засуджених і забезпечення безпеки їх тримання в умовах фізичної ізоляції під час поширення хвороби на COVID 19.

Проаналізовані окремі настанови і рекомендації, які напрацьовані у світових практиках виконання покарань і які пов’язані з введенням карантинних заходів в місцях несвободи, їх обґрунтованістю та забезпеченням реалізації. Їх розгляд дає автору підстави стверджувати, що в Україні було забезпечене лише прийняття відповідних нормативних актів та плану дій, але самі ці плани реалізовані неналежним чином. Автор зазначає, що причинами нездатності кримінально-виконавчої служби забезпечити впровадження та реалізацію цих заходів є значне недофінансування потреб органів і установ виконання покарань, а також неналежна реалізації тих заходів, які передбачені нормативними актами.

У висновках автор зазначає, що практика виконання кримінальних покарань потребує серйозного та послідовного впровадження і реалізації тих заходів, які передбачені нормативними актами на період карантину, а також значних реформ у сфері медичного обслуговування засуджених і належного фінансування таких реформ з боку держави.

Біографія автора

Михайло Васильович Романов, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінології і кримінально-виконавчого права

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-07

Номер

Розділ

КРИМІНОЛОГІЯ