Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби (коментар закону та критичний аналіз його приписів)

Автор(и)

  • Володимир Ілліч Тютюгін Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Україна http://orcid.org/0000-0002-1174-3075

DOI:

https://doi.org/10.21564/2311-9640.2024.21.306237

Ключові слова:

умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, передумова, підстава та правові наслідки звільнення від покарання, основні покарання, додаткові покарання, строкові види покарань

Анотація

У статті надається науково-практичний коментар нових норм кримінального законодавства України, які стосуються застосування інституту умовно-достроковому звільненню від відбування покарання щодо засуджених, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом в особливий період ‒ під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану.

Розглядаються проблемні питання застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання стосовно такої категорії осіб, висловлюється ряд критичних зауважень, які стосуються передумови, підстави  та правових наслідків такого звільнення.

Зокрема, зазначається, зо закон обмежує застосування цього виду умовно-дострокового звільнення випадками засудження і відбування лише таких основних і строкових видів покарань, як обмеження волі або позбавлення вол і тим самим невиправдано виключає можливість такого звільнення від такого виду покарання, як виправні роботи.

Звертається увага і на те, що в законі встановлюється заборона га умовно-дострокове звільнення від такого додаткового виду покарання, як позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, що у деяких випадках може негативно позначитися на ефективності  проходження такими особами військової служби .

Відмічається, що багато питань і критичних зауважень викликає і перелік тих кримінальних правопорушень, засудження за які виключає можливість умовно-дострокового звільнення від відбування покарання осіб, які їх вчинили. Незрозуміло, яким критерієм відбору керувався законодавець, коли включив до цього переліку, наприклад, умисне вбивство двох або більше осіб, але допустив таке звільнення щодо осіб, засуджених за умисне вбивство жінки, яка завідомо для винного  перебувала у стані вагітності. Викликає заперечення і позиція законодавця стосовно можливості умовно-дострокового звільнення осіб, які засуджені за бандитизм, посягання на життя судді, дезертирство, мародерство і цілу низку інших умисних тяжких і особливо тяжких злочинів.

          У статті надається і науковий коментар і статті Особливої частини Кримінального кодексу, яка встановлює відповідальність за ухилення особи, яка було умовно-достроково звільнена від відбування покарання, від укладення контракту для проходження військової служби. Вказується на недоліки змісту її диспозиції, пропонується її нова редакція.

          У статті використані матеріали станом на 1 червня 2024 року.

Біографія автора

Володимир Ілліч Тютюгін, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

кандидат юридичних  наук, професор, професор кафедри кримінального права № 1, заслужений юрист України

Посилання

Відомості Верховної Ради України. ‒ 1992. ‒ № 27. ‒ Ст. 385.

Висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України на проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності». URL: blob:https://itd.rada.gov.ua/2fc8f8c8-17e8-4310-a958-29288bc7ada6

Голос України від 18 травня 2024 р. ‒ № 38.

Зауваження Головного юридичного управління Верховної Ради Українидо проекту Закону України про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності. URL: blob:https://itd.rada.gov.ua/0aeae13c-af81-4b33-b772-106b56f09979

Кримінальне право України: Загальна частина : підручник / В. Я. Тацій, В. І. Тютюгін, В. І. Борисов та ін. ; за ред. В. Я. Тація, В. І. Тютюгіна, В. І. Борисова. – 6-те вид., перероб. і допов. – Харків : Право, 2020. – 584 с.

Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності». URL: blob:https://itd.rada.gov.ua/b76f097a-0156-4371-bc59-6d25b50eeff9

Тютюгін В. І. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю як вид покарання. Вісник Асоціації кримінального права України : електрон. наук. вид. / Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого, Громад. орг. «Всеукр. асоц. кримін. права». – Харків. 2022. Вип. 1(17) ‒ .С. 211-212.

Тютюгін В.І. Судимісмть як один із засобів кримінальної відповідальності. Вісник Асоціації кримінального права України : електрон. наук. вид. / Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого, Громад. орг. «Всеукр. асоц. кримін. права». – Харків. 2022. – Вип. 2(18). ‒ С. 231.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-09

Номер

Розділ

ПИТАННЯ ЗАГАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА